Avrupa Yakası Dizisi

Avrupa Yakası Dizisi

Sanırım 2000 li Yılların en iyi dizilerinden zevk ve anlayışa göre değişebilen bu tutum aslında ortak bir olguda toplandığı zaman İnsanların zevk aldığı şeylerin hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. Avrupa Yakası da bu konuda İzleyiciyi tamamen ekrana kilitleyen espiri anlayışını zirvelere taşıyan yer yer ince dokunuşlar ile anlatılmak istenen duygu ve düşüncenin izleyiciye entegre edilmesini en usta yollar ile başaran bir dizi olarak tarihe geçti. Tabi ki Seneryonun Gülse Birsele ait olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Yaptığı her işte İmzasını en iyi şekilde atan ve akıllarda iz bırakan yapımlara imza atan ünlü yazar belkide Avrupa Yakasında dönüm yaşadı Peki Kim bu Gülse Birsel;

1971 Doğumlu olan Ünlü Senarist Aynı zamanda da Köşe Yazarı ve benim için en önemli özelliği Balık burcu olması Balık Burcu Kadının tüm özelliklerini bir arada taşıyan Birsel Duygusal olduğu kadar Mantık işleri yapan Çalışkan azimli ve güçlü bir görüntü çiziyor. Doğma büyüme Beyoğlu Cihangirli olan Birsel tam bir İstanbul hanımefendisi değil mi?

Anadolu Lisesini de Beyoğlunda okuyan güzel yazarımız Lady lik eğitimi için İsviçre ye gitti eğitimin büyük bir bölümünü Amerika New York Colombia üniversitesinde Master yaparak tamamladı.

İstanbul’a Döndüğünde bu kadar iyi işler yapacağını kendi bile tahmin edemezdi İlk kitabını yazdı yayımladı “Gayet Ciddiyim” Hala Ciddiyim” “Velev ki Ciddiyim” İle güzel işler başardı 2002 de Avrupa Yakası Onun için ciddi bir dönüm noktası oldu Hem senaristi hemde Başrol Oyunculuğunu üstlendi.

Avrupa Yakası Bir Nişantaşı Hikayesi Sütçüoğlu Malikanesi ve Dergi arasında yaşanılan komik anları yansıttığı detaylarla bizi kahkalara boğan sahneleri Biraz hatırlamaya ne dersiniz?

6 Sezon boyunca halkın sıkılmadan izlediği bir durum komedisi bunun sebebi ise Gülse Birselin sürekli yaptığı Oyuncu Sirkülasyonu ve değişkenlikler ile izleyeni sıkmaması olarak ta tanımlayabiliriz. Ancak genel hatlarıyla baktığımızda Avrupa Yakası; Nişantaşı’nda faaliyet gösteren bir kadın dergisini ve Sütçüoğlu Malikanesi’ni merkezine almaktadır. Evin uçarı kızı ve derginin sevilen siması Aslı’nın, kolay yoldan şöhret olmak için çabalayan sözde müzisyen abisi Volkan ile tatlı atışmaları ise dizinin en izlenmeye değer kesitlerini oluşturmaktadır. Tabii bu iki kardeşin annesi ve babası olarak arz-ı endam eden Tahsin ve İffet Sütçüoğlu‘nun da olayların akışını birebir etkilediğini söyleyebiliriz.

Stüdyo olarak tasarlanan mekanlarda Sütçüoğlu Malikesi kullanılan Mobilyalar olsun Dekorasyon tarzı dergi sahnelerinin çekildiği ofis ortamı her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş herkese birer pay çıkartılmıştır.

Diziye Engin Günaydın yani Namı Değer Burhan Altıntop girdikten sonra alınan yol efsaneydi, Anadolu çocuğu olan Burhanın Nişantaşı beyefendiliğine soyunması ve yaşadıkları şivesi ve espirileri ile reytinge reyting kattı. Her diziyi unutulmaz kılan detaylar vardır Avrupa Yakasında da bunu yansıtan karakterlerdi Bakalım kimmiş bunlar.

Tahsin Sütçüoğlu/ Gazanfer Özcan: Şüphesiz ki dizinin en beyefendi ve ciddi karakteri Sütçüoğlu Malikanesinin demirbaşıydı kendileri.

İffet Sütçüoğlu/ Hümeyra: Bir anneden Daha fazlası olmayı başarabilen Namı değer İfot güler yüzlü neşeli diziye can katan karakterlerinden.

Volkan Sütçüoğlu/ Volkan: Dizinin en önemli karakterlerinden olan evin oğlu Volkan oynadığı her sahnede kuşkusuz izleyiciyi kahkalara boğdu ünlü olma çabaları ile yaşadıkları herkesi çok güldürdü hep başına bir iş açan Volkan ailenin aynı zamanda gözbebeği ve biricik oğulları.

Burhan Altıntop/Engin Günaydın: Ayrıca övmeden geçemeyeceğim bir karakter var ise oda Usta Oyunca Günaydının rolüdür oynadığı ilk dizi olan sitkomda harika işler başarmış o uçuk kaçık haşerelikleri ile çevresindekileri çileden çıkartan “Bende Üniversite okudum, Bende Zenginim Bende Nişantaşı çocuğuyum ” Diye attığı nidalar ve arkadaş kurmaya çalışma çabaları elit ortamlarda takılacağım diye girdiği kılıklar amatör komedicilere rehber olacak cinsten.

Aslı Sütçüoğlu/ Gülse Birsel: Aynı zamanda dizinin yaratıcısı da olan aslı evin biricik kızı en büyük problemi burnu ve yaşıdır. Derginin de gözbebeği olan Aslı oldukça popüler Sevdiği adam Cem ile evlenip mutlu olamayınca ayrılan ve eşiyle yaşadığı trajikomik anlar yer alıyor.

Makbule Kıral/ Hasibe Eren: Anadolunun bağırından kalkıp gelen Makbule bozuk türkçesiyle gönüllere taht kuran hamarat ev hanımı bir an olsun yüzünü asık göremessiniz. diziye 4. sezondan sonra can katmıştır.

Sacit Kıral/ Tolga Çevik: En az Volkan kadar sert Komik ve üç kağıtçı olan Sacit kolay yoldan para kazanmanın yollarını arıyor başına gelenlerden ayrı bir sitkom çekilebilir cinsten. Aslının kabusu olan Sacit gönül işleri ile sürekli gündemde. Aslıyı kanser edicek problemler yaratan Sacit didişmeleri ile hatırlarda kalan karakterlerden.

Şesu/ Bülent Polat :Avrupa Yakası Dergisi’nin neşe  ama bir o kadar saf temiz Anadolu çocuğu karakterindeki ofis boyu Şesu, diziye adını altın harflerle kazımış bir karakter olarak hatırlanmaktadır. Köyden, İstanbul’a gelir gelmez yolu Avrupa Yakası ile kesişen ve ofisin en sevileni olmayı başaran Şesu, esasen her ortama girebilmesiyle meşhurdur. O, yeri geldi mi elitist kadınların arasına girip moda sohbeti yapabilirken, yeri geldiğinde de erkek muhabbeti içerisinde futbol konuşabilmektedir.

Tanrıverdi/Sarp Apak: Diziye Şesunun yerine Giren Tanrıverdi Elinde Paspası parke cilalıyan karizmatik yakışıklı bir ofis boy bir o kadarda asi ruhu rock müzik sevdası giyim tarzı Çelik kolyeler kalın bileklikler ile tam bir metalci olan Tanrıverdi Fatoşun dikkatini çok çekmiş diziye iki karakter birlikte can katmışlardır.

Sertaç ve Tacettin: Tiplemeler iki yakın arkadaşın Volkanların Muhallebicisine giderek Hergün Tavuk pilav yiyorlardı birbirlerinden asla yarılmayan çift aynı zamanda Volkanında yakın arkadaşlarıydı. Aslıyı seve Tacettin hayatının aşkına uzaktan bakmak ile yetiniyor Sertaç ise üç kağıtçılık peşinde koşan başına hep işler açan komedi bir karakterdi.

Şaika / Dilber: Binnur Kaya: Oscarlık oyuncu diye adlandırdığımız Binnur kaya Şaika rolü ile izleyenleri kırıp geçirmiştir Karun gibi zengin olan Şaika parasıyla tüm herkesi etki altına alabileceğini sanır. Nitekim etrafındaki herkesin burnun dan getirir Dilber karakteri ilede Namusu için yaşayan Adanalı etnik bir kadın karakterine can verir Dilberin evi antika halılar klasik mobilyalar son derece muntazam olarak dizayn edilmiş bu karakter ile ince detaylar muazzam eşleştirilmiştir.

 

shifir