Anemi Nedir?

Anemi Nedir?

ANEMİ kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete bağlı olarak dünya sağlık örgütü tarafından da kabul edilen miktarların altında kalmasıdır. Bu kriterler;
Erişkin erkeklerde 13 g/dL,
Kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilen
6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin
6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı olanların anemi yani kansız olması Demektir..
Genelde en sık rastlanan anemi türleri;
Demir eksikliğine bağlı anemi, Folik asit eksikliğine bağlı anemi ve B-12 Vitamin eksikliği anemisidir.
Uzmanlara göre anemi; mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri olmak üzere başta olmak üzere tüm kanser çeşitlerinin belirtilerinden biri olabilir.
Bu görüşe göre; Aneminin nedenleri arasında kanser de yer alıyor. Bu nedenle anemi tedavisine başlanmadan önce kanserin de akla gelmesi ve buna yönelik tetkiklerin yapılması gerekiyor.
Ülkemizde 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlenen oldukça tehlikeli bir hastalık olan Anemi ve kanser ilişkisi hakkında bilgilendirilmeler yapılır.
Anemi, nedeni itibariyle geniş bir hastalık çeşidi ilgili olabileceğinden anemi testler de de çok çeşitlilik gösterebilmektedir.

Anemi, kanın oksijen taşıma kapasitesinin düşmesi anlamına gelen bir tıbbi terim olmakla birlikte Anemi belirtileri olan kişilerde solukluk, halsizlik, efor kapasitesinin düşmesi, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler görülmektedir.
Anemi, sağlıklı kırmızı kan hücresi yani eritrosit diye bilinen kan üretiminin bozulması ve kan hücrelerinin aşırı yıkımı kronik hastalıklar veya görünür ya da görünmez kan kayıpları sonucunda gelişir.

Kan hücrelerinin üretim yeri kemik iliğidir buna göre de “Sağlıklı eritrosit üretimi için hemoglobin denilen protein yapısında bir madde ve bu maddenin üretimi için de demir, protein içerikli iyi bir beslenme ve vitamin desteğine ihtiyaç vardır..

Her kansızlık sorunu yaşayan kanserdir tanısıdır yanlıştır. Çünkü demir eksikliği anemisi en sık rastlanan anemi tipidir

shifir