Affluenza

Affluenza

Her şeyin fazlası Çoğu zarar azı karar diye boşuna söylenmemiştir. Hep daha fazlasını isteme sorununa genelde; Çağın hastalığı olan affluenza yaşanan sorunlar karşısında acı veren, sosyal olarak kişiden kişiye geçen ve daha fazlasını istemeye neden olan kaygı gibi daha bir çok fazla çalışma sorunu olarak bilinmektedir. Daha çok tüketmek, daha fazla para kazanmak ve harcamaktır. Bireyin çevresine ayak uydurması sonucu oluşan tatmin olunamayan duygular olup Maddiyata dayalı olarak büyüme bağımlılığı da denilebilir. Bence affluenza; Kişinin para ile sağlıksız bir ilişki içinde olmasıdır. Sorun istedikleriyle ihtiyacı olanlar arasındaki karışıklıktır.
Tüketim odaklı toplumda genelde bireyler hep daha fazla tüketebilmek için borçlanırlar ve daha çok para kazanmak için uğraşırlar.
Örneğin; Tatil Planları yapılırken bu olgu daha çok net bir şekilde ortaya çıkar.
Mesela; Geçen senelerde Fethiye Gibi doğa ile iç içe olmak adrenalin zirvesinde olmak Gelecek sene planlarında ise; daha konforlu bir tatil tercih etmek gibi…
Kişiler sürekli olarak diğerlerinin sahip oldukları ve sahip olmadıkları şeyler üzerine değerlendirmeler yaparlar. Örneğin; Kişinin çalışıp istediği spor arabayı yada yeni taşındığı evi gibi… Son yıllarda yapılan araştırmalarda her yaştan birey başarıyı sahip olduklarıyla ölçmeye başlanmış olup Hem ekonomik seviyedeki birey paranın tüm sorunlarını çözeceği gibi bir yanlış inanca sahip olmaya başlamıştır.

Affluenza sorununun belirtileri genelde; kişide gelecek için motivasyonunun düşmesine, özgüven azalmasına, depresyona, işkoliklik, bağımlılık, tüketicilik, zevkleri erteleyememe, dış benlik gibi iç benliğine çok az önem vermektir.

Affluenza ;Sürekli daha fazlasını istemeyi sağladığından panik atak hastalığını da tetikler ve Stresi ve kaygıları arttırır ve bireyleri ruhsal anlamda yıpranmasını sağlar.

Affluenza; sorununun çözümü genelde hem bireyin kendi bireysel huzurun hem de toplumla arasında oluşan ilişkilerine bulaştırabilme tehlikesi yüzünden büyük önem taşımaktadır.

Bu tarz sorunların altındaki nedenlerden biri toplumda daha fazla kabul görme isteğidir…

Affluenza ile başa çıkabilmek için, önce durumun farkına varmak topluma uymak yerine başkalarından farklı olmanın kötü bir şey olmadığını anlamaya çalışmak Yaşadığınız yaşam alanları içerisinde kendinize göre bir bütçe oluşturup gelir ve giderleri dengelemeye başlamak başlangıç için hiç fena olmayacak bir adım olabilir.

Psikolojide; Hipnoterapi-psikoterapi ile “daha fazlasını istemek” sorununa yol açan durumlarda bireyin neden tatmin olmadığı ve sahip olmak istediği birçok şeye sahipken neden mutsuz hissettiği ve neyin eksikliğini hissettiği bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümler üretilir.

shifir